Nem lesz lift a felújított Kőbánya-alsó vasútállomáson

Bár a XXI. században és az Európai Unióban általános elvárás az akadálymentesítésre törekvés nem csak új épületeknél, hanem régiek felújításakor is, ennek ellenére sokszor ezen spórolnak a felújítási keretből, mint azt például a 3-as metró állomásainak felújításánál értesülhettünk a médiából. Most pedig a Kőbánya-alsó vasútállomás felújításáról derült ki, hogy az optikai felújításon kívül nem tartalmaz fejlesztést, így például nem építenek be liftet, ami egy felüljárón (hídon) lévő vasútállomásnál igazán magától értetődő kellene legyen manapság, főleg évi félmilliós utasforgalom mellett.

Felújítás előtt… Fotó: Járókelő.hu

Minderre egy pongráctelepi lakos hívta fel figyelmünket, aki az Önállóan lakni – Közösségben élni című blog segítségét kérte, s a blog közérdekű adatigénylésben kérdezte meg a MÁV Zrt.-t a lift lehetőségéről, jelezve, hogy Kőbánya-alsón volt korábban lift. A MÁV Zrt. a válaszában az anyagi keret szűkösségére hivatkozott, hogy miért nem gondoskodnak az akadálymentesítésről a vasútállomás felújítása során, valamint közölte, hogy korábban ugyan valóban működött egy teherlift, de kizárólag üzemi célból, utasforgalomtól elzárt területen, ráadásul most el is bontják ezt a liftet. A vasútállomás “teljes rekonstrukciója” még csak a tervezésénél tart; a “kivitelezés előkészítése” 2020. évben fog megtörténni, de ez is csak akkor, ha lesz rá forrás.

Mondjuk, ez utóbbi kitétel annak függvényében furcsa, hogy 2013-ban még bruttó 272 millió Ft EU-s támogatást kapott a Kőbányai Önkormányzat, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK támogatásával, a Közlekedési Operatív Program keretében a kerületi Liget tér és Mázsa tér intermodális közlekedési csomóponttá alakításának vizsgálatára. A vizsgálat megtörtént, és az Európai Unió éppen a most véget érő, 2012-2019-es költségvetési ciklusban támogatta kiemelten az intermodális csomópontok kialakítását, de Kőbányán nem történt semmi e téren, nem csak Kőbánya-alsón, de az Élessarok nagyszabású terveiből sem lett semmi. További internetes kereséssel botlottunk az ATV kétperces miniriportjába, melyben a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogsértőnek nevezte az akadálymentesítés nélküli vasútállomás-felújítási gyakorlatot (Kőbánya-alsó felújítása hivatalosan egy 50 állomást érintő sorozat része, idén a Zugló vasútállomást és a Kőbánya-Kispest vasútállomást is felújítja a MÁV, de állítólag csak utóbbinál épít be lifteket).

Felújítás közben… Kép: ATV

Úgyhogy egyelőre be kell érjük az 1942-1944 között épült Kőbánya-alsó vasútállomás mondhatni korhű felújításával, ugyanis még mosdókat sem alakítanak ki most, kizárólag “optikai tuning” lesz ebben az évben (burkolatok, nyílászárók és peronbútorok cseréje, új információs táblák kihelyezése). Azért mi ennek is örülünk, főleg, ha a drogosok is végleg eltűnnek Kőbánya-alsóról.