Lapszemle 2022. január

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap decemberi számában nem találtunk semmi említésre méltót, viszont a januári számból több cikket ismertetünk alább.

Az újság 6. oldalán majdnem egész oldalas interjút olvashatunk Vitézy Dáviddal, mint a Közlekedési Múzeum és ezen kívül a Budapesti Fejlesztési Központ (állami szervezet) vezetőjével. A volt Északi Járműjavító nyugati részén megvalósítani tervezett új Közlekedési Múzeum területén először 4 kisebb épület felújításával kezdenek foglalkozni már idén, 2022-ben. Az egyik ilyen épület egy igazi bunker, amit a hidegháborús időszakban építettek az üzemi dolgozóknak, és műemléki védettséget élvez. Mellette található a 80-as években létesített mozdonymérlegház, amit restaurátorműhellyé alakítanak át, ahol a múzeum munkatársai önkéntesek segítségével dolgozhatnak egy-egy jármű felújításán. Egy volt raktárhelyiséget étteremmé építenek át. A szomszédságában áll egy több mint százéves épület, amelyből rendezvény- és kiállítótér lesz.
A múzeum “saját” vasúti megállót is fog kapni a Hungária körúti felüljáró előtt, a MÁV-telep mellett, ami az agglomerációs ingázóknak átszállási lehetőséget is nyújt az 1-es villamosra. Ez még későbbi projekt, de a Kőbánya-felső és Keleti pályaudvar közötti ún. harmadik vágány építését még idén befejezik, és ez a fejlesztés érdemben gyorsítja majd az elővárosi vonatközlekedést. Rövidesen kiválasztják (közbeszerzésben) a kivitelezőt a Déli Körvasút bővítésére – ez Pongráctelep délkeleti szélétől (a Csilla/Horog utcai vasúti felüljárótól) a tavaly már kibővített lágymányosi Duna-hídon át a Kelenföldi pályaudvarig tart. Gyakorlatilag ezen a vasútvonalon is harmadik, néhol negyedik vágány építése lesz, de ez a bővítés elsősorban a Budapesten átmenő teherforgalom növelését akarja kiszolgálni, amit a Csilla utca végén lévő társasházak közvetlenül is érzékelhetnek majd.

(A Csilla utcai vasúti töltésen már nagyjából elkészült harmadik vágányról, illetve a kivitelezők által eddig nem támogatott zajárnyékoló fal (nem) létesítéséről külön cikket írunk a hétvégén.)

A 8. oldalon felhívás olvasható szavazatszámláló bizottságok választott tagjai sorába történő jelentkezésre, a 2022. április 3-án esedékes országgyűlési választásokra. Erről részletesebben a Kőbánya.hu ezen oldalán lehet olvasni, most csak annyit fűzünk hozzá, hogy Pongráctelep hagyományosan két szavazókörből áll, tehát két lakótelepi szavazatszámláló bizottságot kell alakítani.

A 9. oldalon “Pongráctelep, az első kőbányai lakópark” címmel olvashatunk rövidebb helytörténeti cikket, elsősorban Bánó Soma pongráctelepi helytörténész közlése alapján. Az egyszerűség kedvéért ezt a cikket aláb kifotóztuk teljes terjedelmében.

Forrás: Kőbányai Hírek, 2022. január