Milyen hatással lehet Pongráctelepre a budapesti parkolási zónák egységesítése?

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is – döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége. Eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg

  • az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni,
  • a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között,
  • a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között,
  • a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között.
Forrás: Budapest.hu

Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az új szabályozás szeptember 5-én lép hatályba.

A negyedik zóna (D) eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel. Itt a jelenlegi 175 forintos óradíjról 200 forintra változhat a tarifa. A közgyűlésen elhangzott, hogy Csepel és Soroksár is bevezetné a fizetős parkolást.

Mindez milyen hatással lehet Pongráctelepre? Már most is hatással van Kőbánya Laposdűlő városrészére, mivel az autósok a már meglévő kelet-józsefvárosi parkolási zónából a Hungária körút kőbányai oldalán keresnek ingyen parkolási lehetőséget – és ez a nyomás fokozódhat a mostani szabályozás életbe lépése után.

Ez megint felveti egy pongráctelepi parkolási zóna létrehozásának ötletét, amivel 2018-ban foglalkoztunk. Akkor érdekesképpen a (Facebookon) szavazó lakótársaink nem támogatták ezt a felvetést, noha Pongráctelepen régóta parkolási ínség van, amit tetéznek a nem itt lakók járművei, a Hungexpo nagyobb rendezvényeire látogatók autói, vagy akár itt lakó, de használt autókkal “kereskedő” lakótárs egyszerre akár 4-6 járművel való parkolása. És valószínűleg Laposdűlő-szerte probléma lehet ez.

Mindezt felismerve a Kőbányai Önkormányzat már gondolkozik egy nagyobb kiterjedésű parkolási díjfizető övezet bevezetésén Kőbánya nyugati részén, amiről a 2021. novemberi közmeghallgatáson hallottunk először. A fővárosi szabályozás mostani változása felgyorsíthatja ezt a kőbányai folyamatot is.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu