Szűrővizsgálati konténer az MTK stadionnál

Valamikor ez év elején jelentek meg az alábbi fotón is látható tesztelő konténerek Budapest több pontján. Mivel az egyik konténer viszonylag közel esik Pongráctelephez, konkrétan a Hungária körúton, a Hidegkuti Nándor Stadion mellett helyezkedik el, utánajártunk, hogy mire jó egy ilyen konténer.

A konténer mellett, a konténeren elhelyezett és a konténer tetején mozgó feliratok szerint magán laborvizsgálatokat végeznek benne, részben covid tesztelést (gyors tesztek és vérvétel PCR-teszteléshez), részben pedig egyéb jellegű laborvizsgálatokhoz való vérvételt.

A covid tesztelésre mostanság nem lehet nagy igény, de jöhetnek még újabb koronavírus járványhullámok, az utóbbi hetek média hírei szerint mintha most is készülődnie ilyen Európa-szerte. Így erre a célra még hasznos lehet egy közeli lehetőség, még ha fizetni is kell a tesztelésért – sajnos nem keveset: az antitest tesztek 7-9 ezer Ft-ba, a PCR teszt 19 ezer Ft-ba kerül (felfelé kerekítve). A patikákban pedig már egy-két ezer forintért lehet venni otthon használható gyorstesztet, igaz, ezek megbízhatósága sokszor kétes.

Az egyéb vizsgálatokat illetően a tesztelő cég honlapján elég sokféle szűrőcsomagot hirdetnek. Vélhetően ezek a szűrések túlnyomórészt vérvételből és a levett vér laboratóriumi vizsgálatából állnak, más diagnosztikai felszerelés nem nagyon lehet a konténerekben, mert amikor az MTK stadion melletti konténert felhívtuk, hogy mi a különbség az alap és az extra pajzsmirigy-csomag között, kiderült, hogy utóbbi 28.000 forintos árába sem fért bele ultrahangos vizsgálat, hanem csak vért vizsgálnak. Viszont a sima vérvételes laborvizsgálatok 10.000 Ft-tól kezdődő árához képest az “SZTK-s” teljes vérkép ingyen van és a háziorvosi beutalóval gyakorlatilag másnap reggel mehetünk vérvételre a Maglódi útra költözött új kőbányai szakrendelőbe. Az egyes vizsgálati csomagokról csak általános leírás van, részletes információ telefonon kérhető akár közvetlenül az adott konténerben dolgozótól, a vérvizsgálatok eredményét egy-két napon belül megküldik e-mailben. De gyakorlatilag ugyanilyen gyors az állami és ingyenes vérkép eredmény feltöltése is az EESZT-be.