Még egyszer a közösségi együttélés új önkormányzati szabályairól

Már januárban beszámoltunk a Kőbányai Önkormányzat 2015. december 18-án hozott rendeletéről, mely újraszabályozza a közösségi együttélés X. kerületi szabályait. A rendelet PDF formátumban olvasható és letölthető a kobanya.hu ezen oldaláról.

Most a Rádió Orient honlapján meghallgatható a dr. Szabó Krisztián jegyzővel készült félórás beszélgetés, amelyben több részletet tudhatunk meg nagyrészt február 1-től hatályba lépett új kerületi rendeletről.

Például az “elhíresült” kutyasétáltatással kapcsolatban megtudhatjuk, hogy alapvetően kormányrendelet írja elő a közterületen kötelező póráz használatot, a kőbányai önkormányzat pedig a nem kutyás lakosok védelmében szeretné felelősebb kutyatartásra késztetni a gazdákat, megtiltva a parkokban általában a póráz nélküli sétáltatást, ezzel együtt bővítve a meglévő kutyafuttatók területét és újakat kijelölve a parkokban, ahol póráz nélkül is lehet sétáltatni a kutyákat. A kőbányai rendelet kutyasétáltatásra vonatkozó része június 1-től lép hatályba.

A kerületi rendelet kiterjeszti a közterületi dohányzás központi szabályozását is, pl. a játszótereken és BKV megállókban eddig is tilos volt, de június 1-től a kőbányai közületi ingatlanok 15 méteres közterületi körzetében is tiltani, bírságolni fogja a dohányzást. Ezt a pongráctelepi bölcsőde-óvoda dohányzó dolgozói már eddig is példásan betartották a Gyöngyike utca túloldalán dohányozván.

A közterületi szeszes ital fogyasztása, vagy inkább az azzal járó viselkedés és szemetelés, Család-szobor mögött vizelés is probléma Kőbányán, összefüggésben az alkohol árusítás lehetőségeivel, amihez pl. adott helyen a társasház engedélye is szükséges. Az önkormányzati rendelet a társasházi közösséget sértő lakótársi viselkedés is szankcionálását segíti, bár a bírság konkrét összegét törvény szabályozza (magánszemélynél 5.000 – 200 ezer Ft).

A közösségi együttélés új szabályainak betartásában nagy szerepe van/lesz a bővített létszámú és munkaidejű Kőbányai Közterület-felügyeletnek, valamint az év elejétől működő Állatvédelmi Járőrszolgálatnak is.

Mindezen témákról részletesen ír a Kőbányai Hírek április száma is, amelyet az interneten is el lehet olvasni (4-5. oldal).