Nyílt levélváltás a Hős utcai kilakoltatásokkal kapcsolatban

Április első felében kisebb média visszhangot váltott ki A Város Mindenkié (AVM) csoport április 7-i nyílt levele Weeber Tibor kőbányai alpolgármesternek címezve.

A levélben egy konkrét, napokban zajló kilakoltatási ügy kapcsán az AVM leírta, hogy a kőbányai önkormányzat deklarált célja a Hős utcai telep felszámolása (“szanálása”), de szerintük az önkormányzat úgy látott neki a bérlakások kiürítésének, hogy mondvacsinált okokkal felbontja/nem hosszabbítja meg a bérleti szerződéseket, és a jogcím hiányában kilakoltatott Hős utcai szociális bérlőknek nem ad lehetőséget nehéz helyzetük rendezésére. A levélben kérik a kőbányai önkormányzatot, hogy a Hős utca 15/A-B felszámolása során felelős és szociális önkormányzatként járjon el, remélve, hogy a telepen élők lakáshelyzete javulni fog a részleteiben még nem ismert intézkedésekkel, amikről tájékoztatást kérnek a Hős utcai lakók és az AVM részére.

A Város Mindenkié nyílt levelét S. Krisztina ügyével kapcsolatban írta, aki két gyermekével áll a kilakoltatás küszöbén, saját álláspontja szerint jogtalanul, mert csak minimális lakbérhátraléka van, közüzemi tartozásait rendezte, így az önkormányzatnak meg kellett volna hosszabbítania a 2015. szeptemberben lejárt bérleti szerződést.

2015.06.28_Hos utcai riport_hvg.hu

Fotó: hvg.hu

S. Krisztina ügyéről április 9-én írt a nol.hu, riportban mutatva be az asszony és egyben az egész Hős utcai telep nyomorúságos helyzetét: “a két nyolcvanéves bérházban hemzsegnek a csótányok, a patkányok, vakolat már szinte nincs, egy nagyobb vihar cserép- és vasdarabokat dobál az udvarra. (…) A dizájner drogok elterjedése óta rengeteg kábítószer-használó lepte el a házat. Krisztina harmadik emeleti lakásához is eldobált tűk, dezorientáltan támolygó emberek és a gangon félmeztelenül ücsörgő dílerek akadálypályáján keresztül vezet az út. Ez sötétedés után még rosszabb lehet, mivel a házakban évek óta nincs közvilágítás.” Az önkormányzat szabálytalan áramvételezés miatt nem hosszabbított meg a bérletti szerződést, míg Krisztina szerint ő nem lopta az áramot, “mert igaz, hogy a szomszédból hozták át az áramot, de az ő órájukba vezették.” Egy ideje már folyamatosak a kilakoltatások, a kiürített lakásokat egyből befalazza az önkormányzat, ezzel is jelezve a szanálási szándékát. A két házban összesen 300 lakás található, ezeknek csak mintegy a fele Kőbánya tulajdona. Az önkormányzat állami lakáspolitika híján a kerületi költségvetésből nem nagyon tudja megoldani ennyi ember cserelakáshoz juttatását.

Április 10-én a Hős utcában komoly közösségfejlesztési tevékenységet kifejtő Kontúr Közhasznú Egyesület egy Facebook posztban szállt síkra S. Krisztina védelmében, aki az egyik legaktívabb önkéntese az egyesület Hős utcai programjának. A Kontúr Egyesület szerint a lakásuk elhagyására kényszerített Hős utcai családok lehetetlen helyzetbe kerülnek, az így megnyilvánuló lakhatási válság jól mutatja a szociális rendszer csődjét. Felhívják a döntéshozók figyelmét, hogy ez az eset nem egyedi, és ez a fajta megoldás nem kínál megnyugtató, biztos megoldást. Elengedhetetlennek érezik továbbra is a szakmaközi egyeztetést a Hős utcai telep rendezése érdekében.

Április 10-én az RTL Klub is kiszállt a Hős utcába, itt tekinthető meg másfél perces videójuk, mely röviden összefoglalja a korábbi híradások tartalmát, valamint telefonon megszólaltatta Weeber Tibor alpolgármestert is.

Végül (?) április 14-én az önkormányzati lakásügyekért felelős alpolgármester Weeber Tibor is nyílt levélben válaszolt a Város Mindenkié csoportnak. A válaszlevélben az alpolgármester ismerteti, hogy kőbányai önkormányzat egységes rendelet alapján jár el a lakásbérleti szerződések meg nem hosszabbítása ügyében, azzal kötve új szerződést, akinek nincs tartozása a szolgáltatók és az önkormányzat felé, vagy részletfizetési megállapodás keretében rendezni igyekszik azt. Szerződés kötést kizáró oknak minősül a közüzemi szolgáltatók károsítása (pl. szabálytalan áramvételezés). A gyakorlat az, hogy szinte minden esetben, ha együttműködést tapasztal a szociális lakást bérlő részéről, az önkormányzat újból megköti a szerződést évi átlag 120-150 alkalommal; kirívó esetekben, évi 10-15 alkalommal megtagadja azt. (Weeber Tibor levelében jelzi, hogy S. Krisztina évek óta zajló ügyében külön fog írni.)

A Hős utcai lakótelep szanálásának szükségessége évtizedekkel ezelőtt fogalmazódott meg a kőbányai önkormányzaton belül, de az utóbbi 6-8 évben indult el. Első lépésként az utóbbi időben már nem adtak bérbe itt újabb lakásokat, a megürülteket pedig lefalazták. Ezzel párhuzamosan a minket csere kérelemmel megkereső bérlőket megpróbálták elhelyezni. A szanálást nehezíti, hogy 1990 után a lakások mintegy felét eladták a lakóknak, akik azonban az évente több tízmillió forint közüzemi tartozást halmoznak fel, sok lakásban szabálytalanul vételezve. A lakbér havi 10 ezer forint alatt van, ezenkívül a kőbányai önkormányzat lehetőséget ad részletfizetésre és adósságrendezésre is, mindazonáltal önkormányzati bérleményben lakhatás nem állampolgári jog, hanem egy komoly kedvezmény, mert a piaci lakbérek 5-6-szor nagyobbak. Nem is tud részesülni benne csak alig több, mint 2000 család. Jelenleg is közel 500 család vár, hogy lehetőséget kapjon. Közben ingerülten veszik tudomásul, hogy mások 3-4 esélyt is kapnak még az után is, hogy fizetési kötelezettségüket elmulasztották – írja Weeber Tibor.

Itt tart most az S. Krisztina kilakoltatási ügye miatt kipattant médianyilvánosság előtti vita. A Hős utcai “helyzet” pedig várhatóan még hosszú évekig változatlan marad…

FRISSÍTÉS: az abcúg.hu április 21-én közölt részletes, informatív riportot a Hős utcai állapotokról és kilátásokról.