Pongráctelepi díjazottak a kőbányai Szent László napokon

Ma van a Lászlók neve napja, és ma adunk örömteli hírt a 10kerkult.hu itt olvasható részletes tudósítása nyomán a Kőbányai Önkormányzat által – az idei Szent László napi ünnepségek nyitányaként – elismerésben részesített jelenlegi és elszármazott pongráctelepi lakótársainkról, itt dolgozókról.

Fotó: 10kerkult.hu

Június 22-én este a Kőrösi Kulturális Központ színháztermében zajlott a kitüntetési ünnepség, a Tutta Forza Zenekar nyitó előadásával, melyen Balogh Sándor karmester, zeneszerző erre az alakalomra komponált, Fanfár Szent László emlékére című zeneművét adták elő. A közönség első két sorában a díjakra jogosultak, utánuk pedig a hozzátartozók, munkatársak, barátok és érdeklődők élvezték a hangversenyt.

A nyitány után Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntő beszédében elmondta, hogy a nyüzsgés, a pezsgés, a nyár ünneplése mellett azonban kerületünk rangja azért is fontos, mert ilyenkor minden évben megállunk egy pillanatra. Számba

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. Fotó: 10kerkult.hu

vesszük a számunkra legfontosabb dolgokat és értékeket, átgondoljuk, mitől is olyan különleges hely Kőbánya. Ezen a napon azokat ünnepeljük, akik azzá teszik. Egy közösség akkor erős, ha megbecsüli azon tagjait, akik sokat tesznek érte. Nem véletlen, hogy ez az esemény nyitja a Szent László Napok programsorozatát – mondta. A továbbiakban kitért arra, hogy az itt jelenlévőknek minden napja Kőbányáról szól, ezért az a legkevesebb, legyen egy olyan nap, amely csak róluk szól. Ők azok, akik munkájukkal többé, szebbé, jobbá, emberközpontúvá és családbaráttá teszik lakóhelyüket, példaként szolgálnak a jövő nemzedékének.

A díjak átadása során elsőként a különféle ágazatokban kiválóan teljesítő pályakezdők és technikai munkatársak elismeréseinek átadása történt meg. A kategóriák váltását a Tutta Forza fúvósai fanfárszignállal jelezték. A 10kerkult.hu tudósítása minden díjazottat felsorol, mi viszont önző módon a csak azokat emeljük ki, akik pongráctelepi kötődésűek. Ha valakit ilyen szempontból kihagytunk volna, a pongractelep@gmail.com címre várjuk a kiegészítő infókat.

Kulturális ágazat – Manninger Miklós Díj

Szigeti Mónika művelődésszervező Kőrösi Kulturális Nonprofit Kft. (pongráctelepi lakos);

Szociális ágazat – Soós Géza Díj

Mihály Blanka Gyermekek Átmeneti Otthona vezetője, Bárka Humánszolgáltató Központ (ebben a két évvel ezelőtti Magyar Hírlap cikkben az átmeneti gyermekotthonok fontosságáról kérdezték Mihály Blankát);

Kőbánya kiváló bűnmegelőzési munkatársa címet adományozott a képviselő-testület Koós Judit rendőr őrnagynak a BRFK X. kerületi Kapitányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi munkatársának kimagasló tevékenysége, példamutató emberi magatartása elismeréseként. Koós Judit rendszeres résztvevője a Pongrác Közösségi Ház által szervezett lakótelepi rendezvényeknek, valamint a Vagyunk! Pongráctelep hangja c. rendszertelenül megjelenő nyomtatott újság 2017. májusi számában közöltünk egy cikket a társasházi térfigyelő kamerákról az ő, rendőrségi tájékoztatása alapján, és későbbi újságszámainkban is várhatóak még cikkek tőle.

Szent László Díj

Dr. Maróth Miklós (j)
Fotó: 10kerkult.hu

Kőbánya legmagasabb kitüntetését, a Szent László Díjat 2017-ben dr. Maróth Miklós Széchenyi-díjas akadémikus, az MTA rendes tagja, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete igazgatója kapta.

Dr. Marót Miklóssal a tavaly ősszel készítettünk interjút, akkor a a Prima Primissima jelölés kapcsán (amit el is nyert), most pedig a kőbányai a képviselő-testület eképpen indokolta döntését:

Dr. Marót Miklós részére a X. kerületi Önkorményzat több évtizedes kiemelkedő tudományos munkássága, példaértékű emberi magatartása elismeréseként 143/2017. (IV. 27.) önkormányzati határozatával Szent László-díjat adományozott.

Az ünnepséget a Tutta Forza Zenekar zárta, majd a Szózat elhangzása után a díjazottakról csoportkép készült. Az ünnepélyes testületi ülés befejezéseként az önkormányzat állófogadást adott a kitüntetettek tiszteletére.

Fotó: 10kerkult.hu

Mi pedig innen gratulálunk minden díjazottnak, de különösen a “pongrácosoknak”. 🙂

Bővebb fotógaléria a június 22-i rendezvényről a 10kerkult.hu Facebook oldalán tekinthető meg.

Forrás: 10kerkult.hu