Ingyen bevizsgáltatható a csapvíz ólomtartalma

Tegnap végigment a médián, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK, régebbi nevén ÁNTSZ) 2020. március 31-ig (illetve amíg kitart a költségeret) ingyen bevizsgálja a lakossági csapvízminták ólomtartalmát, európai uniós támogatásból finanszírozott laborfejlesztéseknek köszönhetően. Az eddigi beérkezett 2700 vízminta ötödében találtak eltérést, jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció a csapvízben. A mérések szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot.

Az ólom mérgező nehézfém, egészségkárosító hatása ma már ismert: többek között számos idegrendszeri problémát okozhat, figyelem- és viselkedészavart, hallásproblémákat, vesekárosodást, IQ-csökkenést, növekedési zavarokat. Viszont relatív olcsó (volt régen), könnyen megmunkálható, így már a rómaiak is használták a vízvezetékeikben. És nem tudták, mitől halnak korán. A használatát viszont csak a hetvenes években tiltották – ezért fontos tudatosítani, hogy Pongráctelep társasházai 1940-ben épültek, eredetileg ólom vízvezetékekkel. És azzal is fontos tisztában lenni, hogy ha például egy pongráctelepi társasházban a Kis-Pongrác projekt 2013-ban vagy 2014-ben ki is cserélte a víz-csatorna strangot, attól még az egyes lakások saját vízvezetéke lehet még ma is ólomból. Merthogy a csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, de az ólomcsövek részleges, szakaszos cseréje sok esetben ront a helyzeten, több ólom oldódhat a vízbe maradék ólomcsöves szakaszon. A csapvíz kifolyatása viszont jelentősen csökkenti az ólomtartalmat az ivásra, főzésre szánt vízben.

Ha valaki szeretné a saját lakása csapvizének ólomtartalmát bevizsgáltatni ezen az ingyenes úton, akkor legegyszerűbben ha hétköznap munkaidőben (reggel 8 órától 16:30-ig) elmegy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) IX. kerületi Albert Flórián út 2-4-ben lévő épületébe, ott adnak neki egy kis pakkot két kémcsővel és formanyomtatványokkal, majd ugyanitt kell leadni a vízmintákat, és igény szerint e-mailbe csatolt PDF-ben is megküldik a bevizsgálás eredményét, javaslatokkal együtt. Előzetesen is lehet egyeztetni az olom@oki.antsz.hu e-mail címen vagy a 476-1100 telefonszámon.

Az 1097 Bp. Albert Flórián út 2-4. sz. alatti portán vendégkártyát kérve a baloldali narancssárga épület második emeleti irodájában vehetjük át és adhatjuk le a vízmintákat és a kitöltött formanyomtatványt.

Erre konkrét pongráctelepi példánk is van: a Csilla utca 2. társasház (régi 20-as épület) egyik lakásának konyhai csapjából most áprilisban küldtek be két vízmintát bevizsgálásra: egyet közvetlenül csapnyitás után, a másik mintát pedig egy perces vízfolyatás után vételezve. A Csilla utca 2. társasház érintett lépcsőházában a konyhai csap a “második” stranghoz csatlakozik, ezt is kicserélte a Kis-Pongrác projekt 2014-ben (a WC “első” strangján kívül).

Az NNK (“nem akkreditált”) mérési eredménye szerint a folyatott csapminta ólom koncentrációja 7 μg/l, ami az az ivóvíz minőségéről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben szereplő 10 μg/l határérték alatt van, tehát megfelelő. Ugyanakkor a csapnyitási mintában 25 μg/l ólom koncentrációt mutatott ki az NNK, amihez az alábbi javaslatokat fűzték röviden, majd lejjebb részletesebben:

– Közegészségügyi szempontból a csapokat fogyasztás előtt legalább 1 percig folyassa.
– Ivásra és ételkészítésre a hideg vizet használja.
– Várandós nők, csecsemők, számára egyéb forrásból származó víz (pl. ásványvíz) felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából.

Amennyiben a csapvízben határérték feletti (10 μg/l) ólom koncentráció mutatható ki, egészségi szempontból javasolt valamilyen módon csökkenteni annak koncentrációját. Végleges megoldást az ólomcsövek TELJES cseréje jelenthet. Az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten, mivel az eltérő összetételű (réz, ólom stb.) vezetékek összekötése különböző elektrokémiai folyamatok miatt az ólomcsőből való kioldódást elősegítheti.

Azonban az ivóvíz-hálózatban található ólomcsövek teljes körű cseréjének megvalósulásáig az alábbi átmeneti intézkedéseket tehetjük:

– Fogyasztás (ivás, főzés, ételek, italok készítése) előtt az ólom tartalomtól függetlenül mindenképpen folyassa ki a csapot! Amennyiben az épületen belül vannak ólomcsövek, vagy a vizsgálati eredmények erre utalnak, akkor legalább 1 perces folyatás javasolt.
– Folyatás után akár nagyobb mennyiségű vizet is kiengedhet, és azt legfeljebb 1-2 napig tárolhatja a hűtőszekrényében. A kifolyatott vizet pedig WC-öblítésre, takarításhoz, mosogatásra, esetleg dísznövények locsolására felhasználhatja. Fontos, hogy ivás, főzés, ételek és italok készítéséhez kizárólag a hideg vizet használja, ugyanis a meleg víz jobban oldja a fémeket, így az ólmot is! Forralással a víz ólom tartalma nem csökkenthető, sőt a párolgás miatt a visszamaradó vízben koncentrálódik.
– Az ivóvízben lévő ólom mennyiségének csökkentésére átmeneti megoldásként szóba jöhet bizonyos típusú otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazása, azok hátrányainak figyelembevételével és a közegészségügyi szempontból megfelelő alkalmazásukkal járó többletköltség (pl. időszakos fertőtlenítés és szűrőcsere stb.) mérlegelése mellett.

Az ivóvíz ólom tartalmával, az otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezésekkel kapcsolatban, illetve egyéb ivóvízzel kapcsolatos kérdések esetén további információt és tájékoztatást kérhet a NNK-tól.

Végül, ha már úgyis három hét múlva európai uniós parlamenti választás lesz, külön kiemeljük az uniós pályázati (vissza nem térítendő) támogatások felhasználásakor kötelezően kirakandó tájékoztató plakát vonatkozó fotóját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bejárata mellől.

Legvégül: természetesen a fent ismertetett ingyenes vizsgálaton kívül eddig is, ezután is van lehetőség fizetős bevizsgálásra több laboratóriumnál. Mi a Fővárosi Vízműveket kérdeztük meg, ők akkreditált és nem akkreditált vizsgálatot is kínálnak a www.vizelemzes.hu oldalon.

Forrás: Index, NNK Ólom Munkacsoport, 10.kerület.ittlakunk.hu