A koronavírus járvány megviselte a kerületi költségvetést

A koronavírus járványhoz kapcsolódó kormányzati intézkedések több bevételi lehetőséget is elvettek az önkormányzatoktól. A 10.kerület.ittlakunk.hu megkérdezte a Kőbányai Önkormányzat jegyzőjét, hogyan alakult a kerületi költségvetés 2020-ban a járványhelyzet közepette, és mi várható 2021-ben?

A jegyző elmondása szerint jelentősen csökkentek a X. kerületi önkormányzat idei bevételei:  a gépjárműadója 210 millió Ft, a reklámhordozók építményadója 48,8 millió Ft mínuszt hozott, az ingyenes parkolás bevezetése miatt a járvány első szakaszában 13 millió Ft volt a bevételkiesés, a második szakaszra vonatkozóan még nincs adat.

Az idegenforgalmi adó bevételkiesése is 31,2 millió Ft-ra rúgott, de ennek egy része a központi költségvetésből támogatás jogcímen kompenzálásra kerül. Ezenkívül 2020. évben a szolidaritási hozzájárulási adó mértéke egy kiegészítő felmérés eredményeként 71,4 millió Ft-tal csökkent.

A kieső bevételeket az Önkormányzat a beruházási és felújítási feladatok egy részének elhalasztásával egyensúlyozta: komposztáló udvar létesítése, sportligeti beruházás, játszótér kialakítása, útfelújítások, lakásfelújítások, intézményi felújítások. A 2020. évi költségvetésben megtakarítást a járvány miatt elmaradt rendezvényekhez, programokhoz, akciókhoz kapcsolódóan, illetve az intézmények zárva tartása miatt a vásárolt élelmezésen számoltak.

A kerületi költségvetési egyensúly a fenti intézkedésekkel biztosított, hitelfelvétel a bevételkiesések kompenzálása miatt 2020-ban nem történt, és a következő költségvetési évben sem tervez ilyesmit a Kőbányai Önkormányzat.

Saját kiegészítés: a Kőbánya.hu önkormányzati hivatalos honlapon a 2020-as támogatások között nem találtunk pongráctelepi társasházi pályázatokat, ami végül is érthető a koronavírus járványhelyzetben. Hogy tervez-e 2021-re társasházi pályázati keretet az önkormányzat, azt még nem tudni, mert még nem fogadták el a 2021-es költségvetést. Jelen állás szerint az önkormányzatnak valószínűleg jövő évre is terveznie kell bevétel oldali veszteségeket a járványhelyzet és gazdasági válság miatt, ami nyilván szűkítheti a pályázati lehetőségeket 2021-ben is.

Ugyanakkor idén, 2020-ban Pongráctelepen látványosan sok társasház tudott részleges felújításokat eszközölni, jelentős összegű, még 2019-es pályázaton elnyert önkormányzati támogatással. Ezen társasházi felújításokról egy későbbi cikkben írunk majd.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu