Helytörténet

A PONGRÁCTELEP HELYTÖRTÉNETE

Bár még “csak” 75 éves a lakótelepünk, szép számmal vannak helytörténeti források, különösen az építés 1939-1942 közötti korszakából. Az alábbi belinkelt oldalakon tematikus fejezetenként lehet olvasni az eddig összegyűlt ismeretekről.

A helytörténeti források legfontosabbjai a Fővárosi Közlönyök (önkormányzati képviselői viták, polgármesteri jelentések, közbeszerzési hirdetmények) és Dr. Halász Árpád fővárosi tisztviselő 1939-1941. évi jelentései a fővárosi középítkezésekről. Főleg ezeken alapul a Pongráctelepről eddig író két történeti szakmunka: a Ferkai András szerkesztette Pest építészete a két világháború között (Bp., 2003, 318-321. oldal) és Umbrai Laura: A hatósági kislakás-építés története Budapesten (1870-1948) (Bp., 2008, 288-304. oldal). Umbrai Laura könyvét megelőzte a szerző doktori disszertációja, amely valamelyest részletesebb és tudományosabb megfogalmazásban az interneten is elolvasható (ELTE, 2007, 213-241. oldal).

Ezenkívül még figyelembe ajánljuk a Tér és Forma című építészeti szakfolyóirat 1942/11. számát, amelyben komplett cikksorozat ismerteti az akkoriban frissen felépültnek számító Pongráctelepet, sok-sok fotóval. Ez a folyóirat alapvetően Dr. Halász Árpád éves jelentéseit használta fel, de új fotókat is közölve.

A helytörténeti fejezetek az alábbi címekre kattintva olvashatók.

A környék 1939-ig

Tervek és lakóházak

Hasonló kislakásos telepek

Intézmények és közterületek

Műalkotások egykor és ma

Első lakók és lakásbelsők

Pongráctelep helytörténeti térképe

Pongráctelep helytörténeti térképe

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.